Kako su uništavane firme u Srbiji

Bez autora
Oct 03 2013

Bivši makedonski ministar ekonomije i kontroverzni biznismen Žanko Čado imao je ključnu ulogu u bankrotu srpskih firmi Agrohem, Fidelinka i Navip prebacivanjem njihovih sredstava na račune svojih ofšor kompanija.Od 2001. do 2010. godine iz Srbije "nezakonitim finansijskim transakcijama" na ofšor račune prebačena je 51 milijarda dolara. Prema tim procenama, koje je objavila američka organizacija Global fajnenšel integriti (Global Financial Integrity), Srbija je zauzela visoko 16 mesto na listi od 150 zemalja sa najvećim nelegalnim novčanim tokovima.

Kako su uništavane firme u SrbijiBivši makedonski ministar ekonomije i kontroverzni biznismen Žanko Čado imao je ključnu ulogu u bankrotu srpskih firmi Agrohem, Fidelinka i Navip prebacivanjem njihovih sredstava na račune svojih ofšor kompanija.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), u čiji je izveštaj imao uvid Radio Slobodna Evropa, navodi da je od 2001. do 2010. godine iz Srbije "nezakonitim finansijskim transakcijama" na ofšor račune prebačena 51 milijarda dolara.

Prema tim procenama, koje je objavila američka organizacija Global fajnenšel integriti (Global Financial Integrity), Srbija je zauzela visoko 16 mesto na listi od 150 zemalja sa najvećim nelegalnim novčanim tokovima.

Dokumenta na koja se poziva ICIJ, ukazuju da je Čado kontrolisao firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima koja je dobila 6,9 miliona dolara na ime transfera iz Agrohema, pre njegovog bankrota.

Istovremeno, kako se navodi, Navip, čiji su samo vinogradi vredeli oko 30 miliona evra, prodat je za manje od šest miliona evra.

Fidelinka je od uspešne firme ubrzo postala gubitaš. Zbog toga je 1.300 radnika u ta tri preduzeća ostalo bez posla, dodaje se u tekstu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik